Hoe help ik een beweging bewegen?

Dit is een vraag die ik me steeds maar weer stel. Hoe help ik een beweging bewegen? Hoe kan ik mij als persoon zo inzetten dat ik bestaande beweging kan verdiepen, accelereren, verbeteren, effectueren? Een gigantische uitdaging die ik graag aan ga, maar waar ik niet een antwoord op heb of direct weet wat mijn specifieke waarde kan zijn binnen het geheel. Het enige wat ik weet, is dat ik me ertoe aangetrokken voel en daar graag handen en voeten aan geef.

Goed leren luisteren

Eenmaal aan boord vereenzelvig ik me volledig met de visie, de doelen en de reis. Ik kom tenslotte om het verschil te maken, iets toe te voegen, van waarde te zijn, met respect voor wat er is. En om dat te kunnen moet je het snappen en voelen in je lijf.

Je committeren aan het doel en de reis die je daarvoor moet ondergaan. Zowel persoonlijk als ook als groep, team, organisatie. En lekker kritisch blijven, je hebt het statistisch gezien nou eenmaal eerder fout dan goed.

De afgelopen jaren heb ik dat in allerlei vormen en voor verschillende doelen mogen doen. Er is niets fijner dan vanuit je hart en expertise te kunnen werken en de wereld weer een beetje beter te maken.

De tijden veranderen

In al die jaren ben ik altijd deel geweest van een bestaande structuur. Van lekker los tot zeer strikt, maar een structuur was er altijd. Nu gaan we naar bewegingen toe die hyper mobiel, versplintert, decentraal, non hiërarchisch en continue in transformatie zijn. Er is geen zwart wit, geen voor en tegen, geen vaste groep mensen, geen één antwoord of waarheid. Bewegingen worden als water. Deels ongrijpbaar maar tevens ook met een ongekende kracht. De 99% beweging was een mooi pril voorbeeld daarvan; en iedereen van actievoerder tot bewindsman was aan het worstelen om het een plek te geven.

Zulke bewegingen passen niet in mijn denkraam en dat zorgt ervoor dat ik er door gefascineerd ben en niets liever wil dan daar deel van uitmaken. Juist vanwege die waanzinnige potentie die ik er in zie. En met mij vele anderen.

Dansen

Het is eigenlijk niets anders dan vol overgave en vertrouwen dansen en anderen aansteken mee te doen om samen lekker uit ons te dak gaan.

[aesop_video width=”content” align=”center” src=”youtube” id=”GA8z7f7a2Pk” loop=”on” autoplay=”on” controls=”on” viewstart=”on” viewend=”on”]