Karin van Zutphen

Karin van Zutphen (41 jaar) – Schoolleider Wittering.nl, voormalig leerkracht

Iedereen doet ertoe, we zijn allemaal gelijkwaardig en we geven ieder kind elke keer weer een nieuwe kans en uitdaging

Ik ben op mijn eenentwintigste leerkracht geworden en had al snel behoefte om mijn cirkel van invloed te vergroten. Op mijn zesentwintigste werd ik directeur. Ik overzie de organisatie en teamstructuur, voel goed aan wat er links en rechts gebeurt en kan snel denken en verbinden. Sinds 2014 ben ik directeur bij Wittering.nl.
Ik had behoefte om op een plek te werken die met lef en visie neer was gezet met een eigenzinnig concept. Toen ik hier begon had ik mijn eigen ideeën over onderwijs nog niet zo goed vormgegeven in mijn hart en hoofd. De eerste jaren hebben mij enorm geïnspireerd, heb ik veel geleerd en mijn visie kunnen aanscherpen.

 

Liefhebber van mens, dier en natuur
Toen ik acht jaar was heb ik Jorg, mijn man, ontmoet. We waren gelijk maatjes en vanaf ons zestiende zijn we echt samen. We wonen nog steeds in ons geboortedorp Nuland en hebben drie kinderen in de leeftijd van acht, tien en twaalf jaar oud. Samen met onze hond, paarden en pony’s wonen we heerlijk buiten in de natuur. Hoewel ik niet uit een boerengezin kom zie ik mijzelf als een boerenmeisje. Ik hou van de natuur en het buitenleven en ben altijd in voor iets nieuws.
Daarnaast ben ik een kuddedier. Ik ben graag met anderen en vind het heel fijn om verbinding te leggen met en tussen mensen. Daar voel ik mij goed bij. Ik kom uit een gezin met vier dochters. Een fijne en warme familie die mij heeft laten zien hoe je er voor een ander kan zijn en wat de betekenis is van waarom we hier samen zijn. Zelf bevind ik mij op de derde positie in het gezin. Op die plek kon ik ook wel relaxed zijn en mij gemakkelijk en vrij bewegen. Dat gun ik iedereen.

Naast mensenliefhebber ben ik een groot liefhebber van paarden. Paarden zijn een rode draad in mijn leven en staan voor mij voor doorzetten, uitdagingen zien, vrijheid voelen en omgaan met teleurstelling. Als jong meisje reed ik veel op de manege en bij verzorgpony’s, maar door mijn drukke leven heb ik tot vorig jaar niet paardgereden. Vorig jaar zag ik tijdens onze vakantie een jong paard staan en het was liefde op het eerste gezicht. Het was de eerste keer dat ik weer reed na de operatie van mijn hernia en de tederheid waarmee zij mij benaderde en aankeek was zo uniek. Ze bleek nog Bingo te heten ook. Toen ik dat hoorde dacht ik: ‘Bingo! Die koop ik’. Het heeft echt zo moeten zijn, fantastisch hè.

 

Gelijkwaardigheid
Wat mij beweegt is de behoefte om een bijdrage te leveren aan de gelijkwaardigheid in onze samenleving. Mijn behoefte aan rechtvaardigheid, dat iedereen gezien wordt en gelijke kansen krijgt, is van jongs af aan heel groot geweest. Bij Wittering.nl is dat ook een belangrijke leidraad: er veel ruimte voor de ander, iedereen doet ertoe als individu, we zijn allemaal gelijkwaardig en we geven ieder kind elke keer weer een nieuwe kans en uitdaging. In de keuzes die we maken zetten we de ontwikkeling centraal en we vinden altijd wel nieuwe perspectieven om naar een probleem of oplossing te kijken.

 

Echtheid en eenvoud
Waar ik ook altijd naar op zoek ben is een stuk echtheid en eenvoud in contact met mensen. Dat heb ik van boer Piet. Hij was 84 jaar en woonde bij ons in de straat op zijn boerderij. Hij had geen warm water, geen koelkast, vijf koeien en geen gebit. Vele zaterdagen at ik een warme hap bij hem. We hebben mooie en waardevolle gesprekken gehad. Piet heeft mij geleerd wat het belang is van echtheid en eenvoud. Zo leef ik graag. Tegelijkertijd is mijn leven vol dynamiek en complexiteit. Het is een afwisseling, net als in een dans.

Als leider op school heb ik geprobeerd duidelijkheid, echtheid en eerlijkheid in te brengen. Dat we open en eerlijk zijn naar elkaar en ieder zich kan uiten wanneer je ergens mee zit. Met ruimte om te aarden en dat je geen toneelstuk hoeft op te voeren. Met elkaar mogen we meer dan tevreden zijn. Wij kunnen alleen al door onze aanwezigheid en door een voorbeeld te zijn in eenvoud en echtheid bijdragen. Eenvoud is soms ingewikkeld, het is berusting: ik ben oké met wie ik ben en dat draagt bij. Dat doe ik ook op school, ik luister en geef een aai over een bol. Dat is vaak meer dan genoeg.

 

Diversiteit
Wij gaan niet lopen pamperen. Ik benoem het gelijk als ik iets waarneem en stel er dan een vraag over. Ook heb ik veel aandacht besteed aan het samenstellen van ons team en veel vertrouwen gebracht in de hele groep. Hoe diverser het team, hoe beter zij kunnen reageren op diverse kinderen. Zo heb ik samen met het team een school gerealiseerd die af kan stemmen op diversiteit. Op alle vlakken en met verschillende methodes kunnen we snel schakelen en flexibel reageren. We zitten nooit vast in strakke roosters en periodes. Er is altijd ruimte om wendbaar te zijn.

 

Toekomstperspectief
Ik laat mij steeds opnieuw inspireren en heb zelf ook al wat interessante experimenten gedaan. Ik ben goed op de hoogte van alle vernieuwingen op onderwijsgebied en doe vaak mee aan verschillende educatieve onderzoeken. Zo heb ik met Wittering.nl aan een onderzoek meegedaan over afstemmen op diversiteit en werken we met Tom Oosterhuis aan de ontwikkeling van de Me-volution als middel voor het in beeld brengen van kwaliteit. Het is een portfolio wat ingezet kan worden op kind, leerkracht en organisatieniveau. Dit stimuleert het sociaal ontwerpend leren (SOL) en brengt de kwaliteit daarvan in beeld.

Ik ben blij dat wij buiten de kaders van onderwijs durven te kijken. Ik deel mijn kennis en ervaring graag en hoop dat wij allen in de toekomst milder en met wat meer ruimte naar anderen kunnen kijken.

‘Karin is een energieke en optimistische vrouw die duidelijk weet wat ze wil en al veel heeft betekend voor de vernieuwing in het onderwijs. Met haar persoonlijkheid weet zij harten te winnen en bergen te verzetten.

Claire Boonstra